sobota, 26 marca 2011

Zielone trójkąty

Chciałam zrobić kolacje, mój wybór padł na omlet ze szpinakiem z książki Beaty Lipov "Dzieciaki do kuchni' zmodyfikowany przez mnie o dodanie sera i ząbka czosnku. Wyszła pyszna lekka kolacja i taka prosta w wykonaniu. Nawet tata się skusił chociaż za szpinakiem nie przepada.

Zielone trójkąty

150 g szpinaku świeżego

2 jajka

1 łyżka mąki

1 łyżka mleka

szczypta soli

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1 szczypta pieprzu czarnego 

1/2 szklanki sera zółtego


Szpinak umyć osuszyc, odciać ogonki, posiekać. Na rozgrzane masło dać szpinak i czosnek, smażyć chwilę, zdjąć z patelni. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę dodając szczyptę soli. Żółtko wymieszać z mlekiem, mąką, szczyptą pieprzu, połączyć z pianą i wymieszać. Na patelni rozgrzać ponownie łyżeczkę masła, dać szpinak, zalać masą i posypać serem. Smażyć ok 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odwrócić i smażyć 3 minuty. Gotowy pokroić w trójkąty.  





niedziela, 13 marca 2011

Kolorowe babeczki

Chciałam upiec swoje pierwsze babeczki. Dlatego poszperałam po necie i trafiłam na filmik jak zrobic kolorowe muffinki na kuchni.tv. Spisałam przepis, zapytałam się mamy czy mogę i zabrałam się do dzieła.


 
Kolorowe babeczki
  • szklanki mąki przesianej
  • 100g cukru (zmniejszyłam ilosc cukru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka (jak za geste ciasto to mozna troszke dodać)
  • 100 g masła (roztopić)
  • 1 jajko
  • po 2 łyżeczki galaretek cytrynowej i truskawkowej
  • 1/3 łyżeczki pasty pandanowej
  • do ozdoby: kremówka 30%, mix do smietany, sok z 1/2 cytryny, cukrowe kwiatuszki i złote perełki
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) wymieszac ze sobą. W rondelku roztopić masło, odstawic by ostygło. Do suchych składników dodac mokre czyli jajko, mleko i roztopione masło. Mieszac.
Podzielic ciasto na 3 części i każdą zabarwic 2 łyżeczkami kolorowych galaretek (lub można odrobinką soku np: malinowego czy pomarańczowego). Ciasto kolorowe wlewac naprzemiennie do foremek wyłożonych papilotkami. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200C na 25 minut. Po tym czasie wyjmujac babeczki, jak wystygną ozdobic. Krem ubic, doprwc do smaku cytryną. Włożyc do szprycy i wycisnąć na babeczki. ozdobić kwiatuszkami lub perełkami.
Mama pomogła zrobić mi krem, nauczyła obsługi szprycy, pokazała jak wycisnać krem na babeczkę. Gotowe! Fajna zabawa dla mnei i mamy dzieki czemu wspólnie można spedzic wiecej czasu razem.