środa, 13 lipca 2011

Moje letnie pyszności cz.1

W taki upał poprostu nie da obejść się bez lemoniady więc oto prosty i pyszny przepis. Niestety 2 część letnich pyszności będzie za jakieś 2 tygodnie bo, jutro jade na obóz i nie będe miała dostępu do internetu więc.... do zobaczenia ;)



Lemoniada

ok 1l wody mineralnej (gazowana lub nie, jak kto woli)
listki świeżej mięty
cytryna

Wlej wode do dzbanka. Pokrój cytryne na cienkie plasterki lub ćwiartki, urwij kilka listków mięty, opłucz je i wrzuć razem z cytryną do wody. Pomieszaj. Jeśli chcesz wrzuć kilka kostek lodu i pij najlepiej na balkonie, tarasie, w altanie lub nad basenem ;)


środa, 6 lipca 2011

Czekoladowe babeczki

Może coś słodkiego? No pewnie! Proponuje pyszne domowe śnieżne babeczki ;)


Czekoladowe babeczki

  • 200 g mąki 
  • 100 g cukru, 
  • 1 szt cukier wanilinowy,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka 
  • 2 szt jajka
  • 3 łyżki masła
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • biały lukier (gotowy)
  • cukier puder



Formę do muffinek wysmarować margaryną, a następnie wysypać bułką tartą albo mąką. Można też po prostu wyłożyć ją odpowiednimi bibułkami. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Suche składniki dokładnie wymieszać. Masło roztopić i lekko trzeba ostudzić. Składniki mokre również wymieszać (jajka powinny być roztrzepane). Wlać mokre składniki do suchych i mieszać łyżką tak długo, aż powstanie w miarę jednolita masa. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać łyżką. Formę napełnić do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut. Ozdabiać lukrem i cukrem pudrem lub gwiazdkami jeśli ktoś posiada :) 








Koktajl z kiwi

Jeśli marnuje wam się kiwi w lodówce to mam pomysł!..... zróbcie pyszny koktajl! Jest naprawde prosty :)

Potrzebujemy:
 3 szt kiwi
 1 szklanka jogurtu naturalnego
 1/2 skórki z cytryny
 1 łyżka cukru

Kiwi obrać, dodać skórkę cytrynową i jogurt. Wszystko zmiksować. Do smaku doprawić cukrem.

wtorek, 5 lipca 2011

Moje crostini

 Oto szybka i prosta przekąska z kuchni włoskiej.


Crostini
Kromki chleba tostowego opiekłam w tosterze potem przetarłam czosnkiem i  przecielam na trojkąty. Pomidor pokroiłam (na tyle na ile umiałam) drobno. Dodałam listki bazyli porwane, oliwe, ocet i pieprz. Wymieszałam i ułozyłam na trójkatach z kromek, ozdobilam bazylią (ale tylko do zdjęcia),  posypałam jeszcze raz pieprzem i zjadłam, marudzac ze zrobiłam sobie za mało:) Nastepnym razem dodam na góre troche fety.
  • 2 kromki chleba tostowego
  • pomidor
  • kilka listkow bazyli
  • łyzeczka oliwy z oliwek (z dodatkiem oregano)
  • odrobina octu balsamicznego
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • kawałek ząbka czosnku