niedziela, 13 maja 2012

Warkocze z piersi z kurczaka w panierce panko



Miałam kilka dni wolnego i postanowiłam zrobić rodzicom niespodziankę i przygotowałam kolejny obiad. Całość bez marynowania zajęła mi godzinę,  a efekt  był super. Obiad był smaczny, piersi delikatne, kruche i soczyste i nie spalone:) .  I wcale to nie było trudne.  


Warkocze z piersi z kurczaka w panierce panko
  • 3 piersi pojedyncze 
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • łyżka sosu hot chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka keczupu meksykańskiego 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 szklanki maślanki 
  • panierka panko
  • olej do smażenia
Mięso pokroić na podłużne paski. W misce wymieszać maślankę, przeciśnięty czosnek, sosy i przyprawy.  Dodać paski piersi, wymieszać, odstawić do lodówki na godzinę.
Kawałki kurczaka wyjąć z zalewy, wziąć po trzy,  spiąć koniec wykałaczką, zapleść warkocze, spiąć na końcu wykałaczką. Panierować najpierw w rozbełtanym jajku, potem w panierce panko. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podałam z wiosenną sałatką i frytkami. 

Sałatka wiosenna
  • sałata masłowa
  • pomidory
  • mozzarella
  • zielona część dymki
  • sos z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich,  soku z cytryny, pieprzu i soli.