poniedziałek, 24 grudnia 2012

Świąteczna Panna Cotta

Na święta dostałam milą paczkę od Winiar, za którą bardzo dziękuje :) Znalazły się w niej m.in. foremki – śnieżynki z Duki i Panna Cotta z sosem truskawkowym. Tak wiec zdecydowałam się na jakiś świąteczny przepis :)
A przy okazji tego wpisu życzę wszystkim zdrowych, ciepłych, rodzinnych i pysznie pachnących świąt oraz szampańskiej zabawy w Sylwestra!


Panna Cotta 

Składniki :
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 ml mleka
- opakowanie Panna Cotta Winiary
- laska wanilii 

Zagotuj mleko. Zawartość większej saszetki wymieszaj ze śmietanką. Zdejmij naczynie z mlekiem z ognia i wlej przygotowany miks. Całość mieszając doprowadź do wrzenia. Przygotowany deser rozlej do foremek/filiżanek. Chłodź w lodowce do stężenia, ok. 1,5 godziny.

Sos truskawkowy 

Zawartość mniejszej saszetki wsyp do naczynia i zalej 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj. Ostudź i schłodź w lodowce. Przed serwowaniem deseru sos ponownie wymieszaj. Foremki z kremem zanurz pojedynczo w gorącej wodzie (nie dłużej niż 10 sekund) i wykładaj do góry dnem. Gotowy deser polej sosem. Smacznego :)



czwartek, 20 grudnia 2012

Piernik z bananami

Dzisiaj w szkole mieliśmy klasowa wigilie. Byla to pierwsza taka Wigilia, na której zamiast ciastek, chipsów pojawiły się prawdziwe wigilijne potrawy. Kazdy z nas w domu miał coś przygotować: barszcz, uszka, makówki,  pierniczki, ryby, napoje, dekoracje stołu.  Mi razem z koleżanka do zrobienia przypadł piernik. Chciałam aby to było proste ciasto a jednocześnie niebanalne i takie który posmakuje klasie i nauczycielom. Razem z Michasia wybrałyśmy piernik z blogu Dorota smakuje. Zrobienie go było bardzo proste, szybkie i udał się znakomicie. W dodatku był pyszny i bardzo wszystkim smakował.   


Piernik z bananami
  • 3 jajka
  • 3 banany
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • łyżeczki przyprawy do piernika 

Banany kroimy w plasterki i obtaczamy w mące. Oddzielamy białka od żółtek  Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy żółtka i miksujemy razem na kogel mogel.
Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i olej. Mieszamy delikatnie, na koniec dodajemy banany i jeszcze raz wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem keksówki ( użyłam 36x10cm). Pieczemy ok 60 min w 180 st, do tzw. suchego patyczka.