Muffinki to najprostsze babeczki jakie można zrobić. Bardzo je lubię.
Do dzisiejszych wykorzystałam
banany oraz jagody. Żeby były bardziej chrupiące wierzch posypałam płatkami kukurydzianymi. Wyszły pyszne. Dodaje do akcji Muffinkowo u Domi w
kuchni.
Muffinki bananowo-jagodowe
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru brązowego muscovado
- 50 g płatków owsianych
- 2 średnie dojrzale banany,
- 280 ml maślanki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 150 g jagód
- do posypania płatki kukurydziane w polewie z cukru
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę oczyszczona, cukier, płatki owsiane. Zrobić dołek w środku. W osobnej misce rozgnieść banany. Osobno wymieszać maślankę, olej i jajka, dodać puree z bananów, wymieszać. Wlać wszystko do miski z mąką i wymieszać drewnianą łyżką. Nie musi być bardzo dokładnie. Dodać umyte jagody i ostrożnie jeszcze raz wymieszać jednym ruchem. Ciasto wyłożyć do papilotek do ¾ wysokości. Posypać płatkami kukurydzianymi. Piec przez 18-20 minut, aż wierzch będzie złoty. Wyjąć i odstawić do schłodzenia.