poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świeczniki z pierników

Co roku pod choinkę moim bliskim daje w prezencie wykonane przeze mnie słodkości: pierniczki, muffinki albo magdalenki. W tym roku postanowiłam z tego ciasta piernikowego zrobić całkiem coś innego. Przy pomocy mamy, która mi pomogła przygotować ciasto i upiec elementy piernikowe zrobiłam piernikowe świeczniki. Wydaje się to być trudne ale tak nie jest. Jedynie ozdabianie było męczące, dlatego wiem ze praca cukiernika wcale nie jest taka łatwa. A jak wam się takie prezenty podobają? 


Świeczniki z pierników


ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 60 g masła 
  • 75 g miodu
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
lukier:
  • 1 białko
  • 120-140 g przesianego cukru pudru
  • sok z cytryny (kilka kropel)



Miód i masło roztopić w garnuszku. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać wszystko razem. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 24 h.
Wyjąć ciasto z lodówki. Ciasto na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku. Wyciąć odpowiednie kształty gwiazdki oraz podstawę.  Położyć na blasze na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 160-170 st. C. do zrumienienia przez 7-8 minut. Zdjąć z blachy, niech przestygną. 

Zrobić lukier łącząc ze sobą składniki. Wlać go do rękawa cukierniczego, albo tutki z papieru albo za pomocą wykałaczek udekorować elementy świecznika lukrem, elementy ze sobą sklejać także za pomocą lukru.