środa, 12 lutego 2014

Wyniki konkursu karnawałowego

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie  karnawałowym. Dziękuje za wasze smaczne wpisy. Wybór był trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrana osoba musi być. Oto osoba, do której trafia nagroda.


Justyna i jej Kalafior Gobi Manchurian

"Składniki na gobi manchurian: 

15 różyczek kalafiora najlepiej na taki większy kęs wcześniej ugotowanego al`dente 
3 łyżki mąki kukurydzianej
5 łyżek mąki uniwersalnej
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu (można pominąć lub dać mniej )
sól, do smaku
olej do głębokiego smażenia

Mąki łączymy z solą i wodą na jednolitą masę. Czasami trzeba dodać więcej wody,wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy - każda ma inną chłonność. Ciasto musi być kleiste ale zarówno gęste tak żeby trzymało się na kalafiorze. Konsystencja trochę rzadszego budyniu.

Kalafior maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Składniki na sos :

1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki lub szczypiorku 
2 łyżeczki drobno posiekanej zielonej chilli
1 łyżka posiekanego czosnku
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka sosu chilli Winiary
1 łyżka oleju roślinnego
sól do smaku

Do mąki kukurydzianej dodać wodę. Wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy sos sojowy, ketchup, chilli sos i sól. Mieszamy.

W woku lub rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy czosnek, chilli, dymkę, imbir.Smażymy kilka sekund. Wlewamy mieszaninę mąki i sosów. Mieszamy cały czas aż całość zgęstnieje.

Wcześniej usmażonego kalafiora, polewamy sosem, mieszamy delikatnie aż sos "oblepi " różyczki, posypujemy szczypiorkiem, wbijamy wykałaczki, podajemy. 
Jeśli przygotowujemy dużo wcześniej przed podaniem podgrzewamy w mikrofali. " 



sobota, 1 lutego 2014

Konkurs - Przepis na karnawał

Kochani mam dla was mały konkurs. do wygrani duży zestaw produktów marki Winiary, do wykorzystania na karnawał i nie tylko.  


Temat konkursu to "Przepis na karnawał"

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
od 01.02.2014 do 10.02.2014 do godz. 23.59 zamieścić w komentarzach pod tym postem swój przepis na karnawałowe danie z użyciem jednego z produktów marki Winiary. Można także przysyłać zdjęcia potraw na mojego maila kamila1999@gazeta.pl.
- i będzie mi miło jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Galopem przez kuchnię, ale nie jest to warunek konieczny.

Spośród uczestników wybiorę 1 osobę, której przepis uznam za najciekawszy. Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg). 

Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga w dniu 11.02.2014. Nagroda zostanie wysłana bezpośrednio po zakończeniu akcji. Zapraszam.