Kolejny obiad, jaki miałam przygotować miał być z pałek kurczaka.
Zazwyczaj pałki robię w sosach a'la barbecue, ale tym razem chciałam żeby danie
było szybkie, nie pracochłonne i najlepiej w jednym garnku. Poszukałam w necie
i znalazłam fajny obiad z jednej patelni. Pałki tam marynowane były
w occie balsamicznym. Trochę go zmieniłam bo bałam się, że obiad wyjdzie na słodko ale tak się
nie stało. Wyszedł pyszny, znowu zostałam pochwalona, wiec bardzo się ciesze i
polecam go. Przepis swój dodaje do akcji "Pokochaj olej rzepakowy". Bo olej rzepakowy, zwany „oliwą północy” to źródło drogocennych kwasów omega-3 i warto go wykorzystywać w kuchni. Zdjęcia w wykonaniu mojej mamy, robi to lepiej niż ja.
- 12 szt pałek z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- cukinia
- cebula dymka
- 6 świeżych gałązek tymianku
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 pomidory
Zrób marynatę.
Wymieszaj ocet balsamiczny, olej i cukier w dzbanku, aż cukier się rozpuści. Do
miski włóż pałki, polej marynatą i odstaw na godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój
na kawałki. Cukinię pokrój w plasterki a cebule w dużą kostkę, czosnek na
plasterki.
Rozgrzej piekarnik
200° C. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż kurczaka na blasze razem z ziemniakami,
cebulą, czosnkiem, cukinią i tymiankiem. Polej marynatą. Dopraw solą i
pieprzem.
brzmi smakowicie, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo.
Usuńrewelacja! prosto i efektownie. lubię takie przepisy.
OdpowiedzUsuńciesze sie. pozdrawiam.
UsuńWow, i ty masz 14 lat? :) Ja w twoim wieku ledwo potrafiłam jajecznicę zrobić, a co dopiero mówić o zainteresowaniu olejami :) Ale dobrze, że tak szybko się edukujesz w tej kwestii, na starość nie grożą ci problemy z cholesterolem i inne zdrowotne przygody :) Olej rzepakowy faktycznie jeśli o skład tłuszczowy chodzi to jest najlepszym z olejów :)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo mi milo:)
Usuń