Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
- od 26.04 do 03.05 do godz. 23.59 zamieścić w komentarzach pod tym postem swój pomysł na majówkowy, piknikowy obiad. Mile widziane przepisy takie, które mogą zostać wykonane przez takie nastolatki jak ja. Wiec pyszne ale niezbyt trudne.
- i będzie mi miło jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Galopemprzezkuchnie.
Spośród uczestników wybiorę dwie osoby, które dostana po połowie tych produktów. Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg).
Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga i FB w dni 04.05.2013. Nagrody zostaną wysłane zaraz po akcji. Zapraszam bo warto.
Roladki z szynki z serkiem i szczypiorkiem
OdpowiedzUsuń1 po. szynki konserwowej
1 serek np twój smak śmietankowy
łyżka chrzanu
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Mieszamy serek z resztą składników (poza szynką;)). Nakładamy na plaster szynki masę, rolujemy, i tak dalej aż zabraknie składników. Brzegi możemy dodatkowo obsypać szczypiorkiem.
Ilona Kakiel-Zientara
valium5@wp.pl
włąśnie szykuje się na taki piknik i robię tartę cukrownio-serową na bananowo-owsianym spodzie
OdpowiedzUsuńciasto:
3/4 banana
100g płatków owsianych
1 i 1/2 łyżki mleka
szczypta soli
farsz
150g twarogu chudego
1 mała cukinia
garstka zielonego groszku
kminek
sól morska
pieprz cytrynowy
sezam,siemię lniane
zielona fasolka szparagowa
Składniki na ciasto zmiksować.Gotwoe ciasto zwinąć w folię i schłodzić ok 30 minut w lodówce
Cukinie zetrzeć na dużych okach,posolić,odczekać pięć minut odcisnąć z nadmiaru wody.
Połączyć z serem i groszkiem,doprawić.
Ciasto rozwałkować na formę do tarty(u mnie mała)rozsmarować farsz,ułożyć fasolkę,posypać sezamem i siemieniem lnianym
Piec ok 30-40 minut w 180C
zdjęcie :http://neszamka.blogspot.com/2013/02/wiosenna-tarta-serowo-cukiniowa-na.html
ania1244@gmial.com
Jeśli ma to byc majowkowy piknik to musi to byc cos,co bedzie smakowalo takze na zimno. Obiad moze nam w podrozy wystygnac. Wedlug mnie idealna potrawa beda: nalesniki z pieczarkami i serem:
OdpowiedzUsuńCiasto na nalesniki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jaja
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju.
Farsz:
- 25 dag pieczarek
- 25 dag zoltego sera
- ser mozarella.
Pieczarki nalezy drobno pokroic i usmazyc,az odparuje sok.Kiedy beda gotowe wrzucic starty zolty ser i pokrojona mozarelle. Nalezy mieszac az wszystkie skladniki ladnie sie polacza. Farsz smarowac na nalesniki gdy jest jeszcze cieply.
Smaczne a zarazem latwe.
asiamala3@wp.pl
Mocno serowa przekąska pachnąca bazylią i oregano jest świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek i pizzy. Smakują świetnie z domowym sosem czosnkowym zarówno na ciepło i zimno :)
OdpowiedzUsuń1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g sera mozzarella
100 g drobno pokrojonego salami
1 pokrojona w kostkę papryka
1/2 cebuli posiekanej w kostkę
20 g startego żółtego sera
1 jajko
1/4 szklanki oleju
150 g jogurtu naturalnego
1/2 puszki krojonych pomidorów
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia, sól, cebulę, czosnek, ser żółty i mozzarella oraz paprykę wymieszać. Dodać jajko, olej, jogurt oraz pomidory, całość dokładnie wymieszać.
Masę nakładać do foremek do podwójnych foremek do muffin do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 20 minut.
Kamila mimo swego młodego wieku to dojrzała dziewczyna która dzięki swemu blogowi ,,Galopem przez kuchnie '' każdego człowieka przy życiu trzyma .Ona końmi się pasjonuje ,wspaniale gotuje a w swych konkursach nikogo nie oszukuje .Dlatego ja z całą moją rodziną choć daleko mieszkamy Naszą Kamilę na grilla zapraszamy .Choć na Podkarpaciu gdzie mieszkam duże bezrobocie panuje każdy na Majówkę chętnie się szykuje i nigdy się nie załamuje bo za parę groszy na grill banany kupuje.Nasz rodzinny grill lekko rozgrzewamy i na nim kładziemy pożywne banany oczywiście w ilości zależnej od liczby zaproszonych gości .Dzięki cytrynce kwaśny sok wyciskamy i właśnie nim banany polewamy .Biały lub brązowym cukrem te wspaniałe żółte owoce otaczamy a potem laską wanilii ,cynamonem lub posypką czekoladową przyozdabiamy .Grill smarujemy oliwą z oliwek lub zwyczajnym olejem i tak szalejemy w weekendową niedziele .Grillujemy banany przez pięć minut z każdej strony by zaproszony przez nas gość w stu procentach był zadowolony .Kamilo właśnie Tobie serdeczne dziękuję ,że właśnie Twoim blogiem mój świat pełen szarości sobie koloruje .Twoja Mamusia wspaniałą kobietą musi być jeśli na taką inteligentną dziewczyna cię wychowała która tyle Fanów w cyberprzestrzeni zyskała .Mówi się nastolatkowie tylko używkami się zajmują i radości dzięki procentowym trunkom zyskują .Jednak Kamila to nastolatka która trzeźwą myśli i gotuje na blogu wszystko co się w mądrej głowie przyśni .Kotleciki z piersi kurczaka według jej wykonania to polskości oznaka ,,Amerykańska zapiekanka makaronowa ja jestem ciekawa coś w zanadrzu jeszcze dla Nas Kamila chowa .Jako Wampirzyca byłabyś najpiękniejszą wybranką Pattinsona a niedługo cały świat do Twojego bloga się przekona .Niedługo Nawet Pattinson Rob :) podejmie do poznania Twego bloga pierwszy krok :) .Kamilko szanuj zawsze swoich rodziców bo wspaniale Cię wychowali i możliwość rozwijania się na blogu Ci dali .Mnie Twój blog zawsze inspiruje za co Ci serdecznie dziękuję .
OdpowiedzUsuńADA P-W
dziewczyna50@gazeta.pl
Na piknikowy obiad przygotowałabym coś co można na szybko 'chwycić' , czyli coś takiego aby nie myśleć już o przygotowaniu rodzinnego posiłku ;) Myślę, że świetnym pomysłem będzie zabranie na rodzinną, majową ucztę piersi z indyka w cieście francuskim. Delikatne mięso i kruche ciasto to świetne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńPodaję przepis :
-opakowanie ciasta francuskiego,
-ok. 600 g piersi indyka,
-4 duże albo 8 mniejszych plastrów szynki,
-4 plastry sera żółtego,
-1 żółtko,
-sezam do posypania,
-przyprawy do mięsa (pieprz, sól, papryka, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany, może być po prostu mieszanka do indyka/kurczaka).
Mięso kroimy na 4 podłużne porcje, przyprawiamy. Jak już nieco przejdzie przyprawami, każdy kawałek owijamy w szynkę
Rozwijamy ciasto i dzielimy je na 4 części. Można nieco rozwałkować każdy prostokąt. Na środku każdego układamy owiniętą pierś, na wierzch kładziemy ser żółty i nacinamy brzegi z obu stron.Następnie robimy warkocz z naciętych pasków. Początek i koniec warkocza najlepiej podociskać. Górę smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Układamy na papierze do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut pilnując żeby się nie przypaliło.
Jestem pewna, że taki obiad posmakuje nawet dzieciakom, SMACZNEGO ! ;)
karolcia14a@interia.pl
Myślę, że najlepszym pomysłem na taki obiad byłyby CALZONE, gdyż są pyszne nawet na zimno:)
OdpowiedzUsuńPotrzebne będzie: 1/2 kg mąki pszennej, 2 łyżeczki drożdży w proszku, szczypta soli, 2 łyżki oleju i szklanka ciepłego mleka. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy 300 g pieczarek i dusimy. Pod koniec dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz pokrojone dwa końce kiełbasy, podsmażamy i doprawiamy. Z ciasta drożdżowego formować koła (średnica 15cm) i nakładamy farsz oraz posypujemy tartym serem. Składamy na pół, jak pierogi. Wszystkie calzone smarujemy rozbełtanym jakiem i pieczemy 20 minut w 180 st. C. Do tego zabieramy ze sobą w pudełeczku sos:) Majonez mieszamy razem z ketchupem i doprawiamy pieprzem.
Na deser proponuję MUFFINKI NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE Z KRUSZONKĄ, a przepis można znaleźć tutaj:
http://blog-babeczka.blogspot.com/2013/04/muffinki-na-kwasnej-smietanie-z.html
To ja zaproponuję Kąski z kurczaka w sezamie z sałatką wiosenną.
OdpowiedzUsuńFilet z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i przyprawiamy, solą, pieprzem, papryką ew. ulubionym przyprawami.Panierujemy w jajku i bułce tartej z sezamem.Smażymy na rozgrzanym oleju.Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, rzodkiewkę i ogórka kroimy w plasterki,a pomidora w ósemki.Mieszamy,doprawiamy i polewamy jogurtem wymieszanym ze śmietaną.Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kąski są świetne na ciepło jak i na zimno, można je zabrać na piknik, idealne dla dzieci i bardzo łatwe i szybkie do przygotowania:)
katarzyna242@vp.pl
Piknik rodzinny to przede wszystkich spędzenie jak najlepiej czasu z naszymi najbliższymi osobami, z którymi na codzień czasami nie mamy możliwości usiąść i porozmawiać ze względu na ciągłą bieganinę, myślę więc, że fajnym i szybkim pomysłem będą domowe hot-dogi w cieście drożdżowym, które są bardzo smaczne nawet na zimno !
OdpowiedzUsuńSkładniki na 6 szt:
2,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mleka
1/4 szkl wody
2 łyzki oleju
1 jajko
1 łyzeczka soli
25g świeżych drożdży
ponadto:
6 parówek bez osłonek
6 plastrów sera żółtego tostowego
ziarna sezamu do posypania
roztrzepane jajko do posmarowania
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawic na 15 minut. Po tym czasie zaczyn wymieszac z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na minimum godzinę do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 6 części a z każdej zrobić owalnego placuszka o długości ciut większej od parówki. Na każdym placuszku ułożyć przekrojony żółty ser (na pół i prostokaty ułożyć wzdłuż placka). Na to ułożyć parówkę i dokładnie zlepić ciasto dookoła. Lekko zrolować i ułożyc łączeniem na spód na blasze wyłożonej matą do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Każdego hot-doga nasmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 25-30 minut do momentu zrumienienia.
Można przekroic na pół i do środka dać po odrobinie keczupu i musztardy
A po piknikowym obiadku możemy pochrupać domowe krakersy !
Składniki (na 65-75sztuk):
1,5 szklanki mąki pszennej
1 duża garść suszonego oregano
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka kurkumy (opcjonalnie, dla uzyskania koloru)
1/4 szklanki oleju Kujawski z czosnkiem
1/4 szklanki gorącej wody
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztarte w dłoniach oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz kurkumę. Mieszamy. Dolewamy olej oraz gorącą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2-3mm i wykrawamy z niego dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do na grzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy od 15 do 17 minut. Studzimy i podajemy z ulubionymi sosami.
I tak przygotowany piknik zapowiada się idealnie ! ;)
kasia144a@o2.pl
Makaron chiński z warzywami.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- garść makaronu Barilla
- 1 filet z kurczaka
- olej
- garść papryki (czerwonej i żółtej) pokrojonej w kostkę
- 10 słupków z papryki czerwonej i żółtej
- trochę pokrojonej natki dla zielonego koloru
- przyprawa Knor – Smażony makaron po chińsku
Do średniej wielkości garnka wlewamy do połowy jego wysokości zimną wodę i wstawiamy na ogień. Kiedy zawrze wrzucamy makaron i mieszamy dość często. Kiedy makaron będzie już miękki (próbuję) odcedzamy i nastawiamy na ogień woka (lub zwykłą patelnię) – a do niego dajemy trochę oleju, a potem pokrojonego w cienkie słupki kurczaka. Często go mieszamy aż wszystkie kawałeczki zmienią kolor z lekko różowego na biały. Dodajemy sól i pieprz, a potem dodajemy wszystkie przygotowane warzywa. U mnie to głównie papryki, ale dodać można różne inne warzywa – fasolkę, cukinię, czy cokolwiek się lubi. ;) Mieszamy wszystko razem, co ok. 1 minutę, aż papryka zacznie mięknąć. Na koniec dodajemy przyprawę Knor – mieszamy i możemy przełożyć na talerz lub do zamykanego pojemnika – na zimno również nieźle smakuje ;)
Foto przepisu można obejrzeć na moim blogu:
http://my-kulinoteka.blogspot.com/2012/09/kulinoteka-makaron-z-warzywami.html
Obserwuję jako: Alicja M.
Mail: alicja.mw.net@gmail.com