Ciasto jogurtowe francuskiego przedszkolaka
- standardowy (150g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego
- 2 kubeczki cukru
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek oleju z pestek winogron (albo inny neutralny np Kujawski)
- -Dodatkowo:
- 3 jajka
- proszek do pieczenia (11g)
- cytryna
- -lukier z cytryny i cukru pudru
Potrzebny jest standardowy (150g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego. Jogurt wylać do miseczki, kubeczek umyć i osuszyć. Następnie odmierzyć: 2 kubeczki cukru, 3 kubeczki mąki, 1 kubeczek oleju.
Jajka roztrzepać, dodać cukier i ubijać aż masa będzie biała. Dodać olej, ciągle ubijając. Dodać skórkę otartą z cytryny, jogurt, przesianą mąkę i na koniec proszek do pieczenia. Dodałam jeszcze sok z 1/2 cytryny. Wszystko razem dobrze utrzeć, (wrzuciłam jeszcze czekaladowe twarde wiórki dekoracyjne) i wymieszałam łyżką, wlać do posmarowanej i wysypanej mąką foremki, (piekłam w tortownicy z kominem) piec 45 min na 190°C.
Gdy ostygnie wyjąć z formy i polukrować.
Jajka roztrzepać, dodać cukier i ubijać aż masa będzie biała. Dodać olej, ciągle ubijając. Dodać skórkę otartą z cytryny, jogurt, przesianą mąkę i na koniec proszek do pieczenia. Dodałam jeszcze sok z 1/2 cytryny. Wszystko razem dobrze utrzeć, (wrzuciłam jeszcze czekaladowe twarde wiórki dekoracyjne) i wymieszałam łyżką, wlać do posmarowanej i wysypanej mąką foremki, (piekłam w tortownicy z kominem) piec 45 min na 190°C.
Gdy ostygnie wyjąć z formy i polukrować.
Takie ciasto kiedy uda sie to niezywykła radocha. Byłam przeszcześliwa, bo w końcu to było moje pierwsze ciasto i zapowiedziałam mamie, że za tydzień robię powtórkę :) Pomoc mamy ograniczyła sie do wyciagniecia produktów, włączenia piecyka i nadzorowowania, szczególnie przy mikserze. Cała reszta to moje osobiste dzieło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz