sobota, 26 marca 2011

Zielone trójkąty

Chciałam zrobić kolacje, mój wybór padł na omlet ze szpinakiem z książki Beaty Lipov "Dzieciaki do kuchni' zmodyfikowany przez mnie o dodanie sera i ząbka czosnku. Wyszła pyszna lekka kolacja i taka prosta w wykonaniu. Nawet tata się skusił chociaż za szpinakiem nie przepada.

Zielone trójkąty

150 g szpinaku świeżego

2 jajka

1 łyżka mąki

1 łyżka mleka

szczypta soli

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1 szczypta pieprzu czarnego 

1/2 szklanki sera zółtego


Szpinak umyć osuszyc, odciać ogonki, posiekać. Na rozgrzane masło dać szpinak i czosnek, smażyć chwilę, zdjąć z patelni. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę dodając szczyptę soli. Żółtko wymieszać z mlekiem, mąką, szczyptą pieprzu, połączyć z pianą i wymieszać. Na patelni rozgrzać ponownie łyżeczkę masła, dać szpinak, zalać masą i posypać serem. Smażyć ok 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odwrócić i smażyć 3 minuty. Gotowy pokroić w trójkąty.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz