czwartek, 24 stycznia 2013

Angielska zapiekanka makaronowa


Czas na zapiekankę! Od kilku dni marudziłam mamie, że mam ochotę na prawdziwą serowo-makaronową, angielską zapiekankę. Ale cóż... żeby jej spróbować sama musiałam ją zrobić. Okazała się bardzo prosta i fantastyczna w smaku! ☺ Wzorowałam się na przepisie jednego z odcinków programu Gastronomia Ekonomia".



Składniki :

  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 350 g drobnego makaronu (najlepiej bardzo male kolanka)
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (ew. dodawać stopniowo próbując sosu)
  • 2 szkl. śmietany 18% (jeśli będzie potrzeba dodać więcej)
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ugotuj makaron al dente, odcedź,  odstaw. W tym czasie roztop 1 łyżkę masła na średnim ogniu na patelni, a gdy zacznie się pienić, dodaj boczek. Podsmażaj go mieszając, aż boczek będzie chrupiący i się zrumieni. Zmniejsz ogień. Wlej na patelnię z boczkiem śmietanę tak, żeby powstał gęsty sos, dodaj posiekany czosnek, musztardę, przyprawy i gotuj przez chwilę na średnim ogniu. Ilość musztardy i ziół nie jest określona dlatego doprawiaj stopniowo według własnego uznania. Ugotowany makaron, dodaj do sosu i wymieszaj wszystko razem. Możesz dodać trochę startego sera do sosu. Będzie smaczniejszy :) Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i zapiecz w piekarniku, aż ser się zezłoci i roztopi. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Uwielbiam zapiekanki makaronowe :) Zamieniłabym tylko boczek na inne mięsko i porywam :D

    OdpowiedzUsuń