Czas na zapiekankę! Od kilku dni marudziłam
mamie, że mam ochotę na prawdziwą serowo-makaronową, angielską zapiekankę. Ale
cóż... żeby jej spróbować sama musiałam ją zrobić. Okazała się bardzo prosta i
fantastyczna w smaku! ☺ Wzorowałam się na przepisie jednego
z odcinków programu
Gastronomia Ekonomia".
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 350 g drobnego makaronu (najlepiej bardzo male kolanka)
- 50 g startego żółtego sera
- 1 łyżka musztardy francuskiej (ew. dodawać stopniowo próbując sosu)
- 2 szkl. śmietany 18% (jeśli będzie potrzeba dodać więcej)
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- oregano, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ugotuj makaron al dente, odcedź, odstaw. W tym czasie roztop 1 łyżkę masła na średnim ogniu na patelni, a gdy zacznie się pienić, dodaj boczek. Podsmażaj go mieszając, aż boczek będzie chrupiący i się zrumieni. Zmniejsz ogień. Wlej na patelnię z boczkiem śmietanę tak, żeby powstał gęsty sos, dodaj posiekany czosnek, musztardę, przyprawy i gotuj przez chwilę na średnim ogniu. Ilość musztardy i ziół nie jest określona dlatego doprawiaj stopniowo według własnego uznania. Ugotowany makaron, dodaj do sosu i wymieszaj wszystko razem. Możesz dodać trochę startego sera do sosu. Będzie smaczniejszy :) Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i zapiecz w piekarniku, aż ser się zezłoci i roztopi. Smacznego :)
Uwielbiam zapiekanki makaronowe :) Zamieniłabym tylko boczek na inne mięsko i porywam :D
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam.
Usuń