poniedziałek, 24 grudnia 2012

Świąteczna Panna Cotta

Na święta dostałam milą paczkę od Winiar, za którą bardzo dziękuje :) Znalazły się w niej m.in. foremki – śnieżynki z Duki i Panna Cotta z sosem truskawkowym. Tak wiec zdecydowałam się na jakiś świąteczny przepis :)
A przy okazji tego wpisu życzę wszystkim zdrowych, ciepłych, rodzinnych i pysznie pachnących świąt oraz szampańskiej zabawy w Sylwestra!


Panna Cotta 

Składniki :
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 ml mleka
- opakowanie Panna Cotta Winiary
- laska wanilii 

Zagotuj mleko. Zawartość większej saszetki wymieszaj ze śmietanką. Zdejmij naczynie z mlekiem z ognia i wlej przygotowany miks. Całość mieszając doprowadź do wrzenia. Przygotowany deser rozlej do foremek/filiżanek. Chłodź w lodowce do stężenia, ok. 1,5 godziny.

Sos truskawkowy 

Zawartość mniejszej saszetki wsyp do naczynia i zalej 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj. Ostudź i schłodź w lodowce. Przed serwowaniem deseru sos ponownie wymieszaj. Foremki z kremem zanurz pojedynczo w gorącej wodzie (nie dłużej niż 10 sekund) i wykładaj do góry dnem. Gotowy deser polej sosem. Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Super te foremki. Powiedz mi proszę jakie są wymiary jednej śnieżynki? (wysokość i średnica)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna śnieżynka ma około 4 cm głębokości i 7,5 cm średnicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję wszystkim za mile komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super to zrobiłaś! Fantastycznie to wygląda muszę to zrobić a tymczasem idę szukać jakiejś kiecki na wesele bo fala ślubów idzie...

    OdpowiedzUsuń