środa, 22 lutego 2012

Kruche serduszka

Ciasteczka które przygotowałam dla mojej klasy na Dzień Świętego Walentego. Pierwsze upieczone całkowicie samodzielnie, od odmierzenia składników po włożenie do pieca. Wszystko oczywiście pod okiem mamy i jej wskazówek. Ciasteczka okazały się być bardzo łatwe i pyszne. Myślę że moje klasowe łasuchy były zadowolone z takiej niespodzianki. 

Kruche serduszka

  • mąka pszenna 280g
  • 250g masła
  • żółtko
  • białko
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej
  • gruby cukier do posypania
Na stolnice wsypać mąkę, zrobić dołeczek wbić tam żółtko, śmietanę, dodać część masła,  łączyć siekając masło z pozostałymi składnikami, następnie dokładając całe masło wyrabiać rękoma. Zagnieść w kulę. 


Stolnice wysypać mąką i rozwałkować ciasto na placek grubości 5mm, wycinać foremką nie za cienkie ciasteczka, bo cienkie się spalą i roztopią. Posmarować z wierzchu rozbełtanym białkiem i posypać cukrem dość grubo. Kłaść na blachę na papier do pieczenia.


Piec ok 20 minut w 175 stopniach każdą partię. Jak się zrumienią wyjąć i ostudzić. A potem się nimi zajadać. Ciasteczek wyszło 26szt.
  


2 komentarze:

  1. No jak na taką młodą kuchareczkę to gratuluje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie,a moje niedawne próby upieczenia ciasteczek, skończyły się na zakupie gotowej mieszanki do ich wypieku:)

    OdpowiedzUsuń