piątek, 16 marca 2012

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska wg "Dzieci gotują" .

Składniki :
-1 łyżka bułki tartej
-2 duże cebule
-2 łyżki koncentratu
-kawałek masła do wysmarowania formy
-1 łyżka oleju
-6 parówek
-pół pęczka natki pietruszki
-2 pomidory
-30 dkg sera żółtego
-pół kg ziemniaków
-sól, pieprz
-oregano
-zioła prowansalskie

Obierz ziemniaki i ugotuj je w całości , w osolonej wodzie. Pokrój cebule i pomidory w plasterki oraz parówki w kostkę. Usmaż na patelni parówki i cebule i smaż do momentu zeszklenia. Dodaj koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, sól, pieprz, oregano i zioła prowansalskie. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w plasterki żółty ser. Ostudzone ziemniaki pokrój w grube plasterki. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Ułóż w naczyniu wszystkie przygotowane składniki kolejno warstwami : ziemniaki, potem pomidory, farsz (ten wcześniej przygotowany na patelni) i na koniec znów ziemniaki. Posyp lub ułóż plasterki sera na wierzch zapiekanki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem możesz posypać zapiekankę natką pietruszki lub ulubionymi przyprawami np. oregano.  Smacznego :)




Polecam również przepisy na zapiekanki z ziemniaków WINIARY.  


1 komentarz:

  1. Ale piękna! Zjadłabym teraz bardzo chętnie chociaż troszkę! Śliczne i smakowite danie! Brawo!

    OdpowiedzUsuń