W tym roku to ja piekłam babkę na święta. Byla to zwykła marmurkowa babka z kakao. Co prawda trochę z góry popękała ale i tak była pyszna. Kolejny wypiek zaliczam do udanych. Wesołych Świąt!
Babka wielkanocna z kakao
- 4 jajka
- 3o0 g cukru
- 125 gr masła miękkiego
- 300 ml mleka
- 500 g mąki
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
Oddzielić białka od żółtek. Masło ubić z żółtkami, potem dodać 200g cukru i cukier waniliowy. Mąkę przesiać i dodać razem z proszkiem, wymieszać i powoli dodawać letnie mleko. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać pozostały cukier i kakao, wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Połowę z ciasta jasnego wlać do foremki, na to wyłożyć ciemne ciasto, na górę wylać resztę jasnego. Piec około 45 min do suchego patyczka.
musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńtakie baby zawsze się udają,szczególnie na święta;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńZły przepis, są źle dobrane proporcje...
OdpowiedzUsuńto proszę podać dobre a nie pisać bezzasadnych komentarzy..
Usuń