Postanowiłam wziąć udział w akcji ogłoszonej na blogu "Kuchnia Ireny
i Andrzeja" i upiec swoje pierwsze bułeczki. Skorzystam z
przepisu z tego
blogu, bo wydały mi sie łatwe i niecodzienne. Zmieniłam także
nadzienie. Przepis dodaję do
akcji "Upiecz
Smakowity Chleb", organizowanej przez blog Ireny i Andrzeja.
Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe"Kruszwica", producent margaryny
Smakowita.
Na reszcie sie zmusiłam
i zrobiłam pierwszy, własny wypiek :) O to efekty: D
1 i 1/4 szkl. wody
1 łyżka cukru
2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (7g)
1 i 1/4 łyżeczki
soli
1 łyżka oliwy z
oliwek
2 szkl maki
chlebowej
1 szkl maki
pszennej
2 łyżki posiekanej
zielonej cebulki
3 łyżki prażonej
cebulki
oregano, bazylia,
czerwona papryka
dodatkowo 1 szklanka mąki do wyrabianiaUmieścić wszystkie składniki w mikserze, wyrobić używając haka aż się wszystko połączy w dość kleiste ciasto. Zostawić na godzinę w ciepłym miejscu lub piekarniku do wyrośnięcia. Kiedy ciasto będzie gotowe przełożyć na posypana mąką stolnice, wyrobić dodając stopniowo szklankę mąki, aż ciasto przestanie kleić sie do rak. Odrywać po kawałku i formować małe kulki. Naoliwić blaszkę do muffinek i wkładać po 3 kulki otworów na babeczki. Posypać ulubionymi ziołami i odłożyć na 45 min w cieple miejsce pod przykryciem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec 25-30 min. Odstawić do wystygnięcia.
Wyszło 12 bułeczek, idealne na moje śniadanie i szkolnych „sępów”. Smacznego:)
No coś niesamowitego, taka młoda osoba i takie wypieki. Gratuluje.
OdpowiedzUsuńTak, tego mi potrzeba w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńPiękne masz pasje. Pielęgnuj je:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuń