poniedziałek, 3 września 2012

Pychotka z malinami

Przepis na to ciasto znalazłam w segregatorze mamy, wydanym przez margarynę Kasia z serii Złota kolekcja. Ciasto nazywało się pychotka ale było z jabłkami i rodzynkami. Ja postanowiłam zmienić nadzienie na maliny bo trwa akurat sezon więc warto korzystać. Okazało się być bardzo proste i bardzo smaczne.  A te pyszne zdjęcia wykonała tym razem mama.



Pychotka z malinami

1 i 1/4 szklanki mąki
szklanka cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki malin
wiórki kokosowe


Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę, następnie dodawać mąkę stopniowo po łyżce. Masło rozpuścić na parze, ostudzić. Do masy wlać masło, cały czas na małych obrotach ucierając. Tortownicę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać połowę ciasta, na to warstwę malin. Wszystko posypać kokosem i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch również posypać kokosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st na 40 minut.





Z dziećmi i dla dzieci

1 komentarz: