wtorek, 15 listopada 2011

Galaretka kawowa - przepis z kuchni staropolskiej

Druga moja propozycja w akcji "Gotujmy po polsku" której patronem jest  zPierwszegoTloczenia.pl to prosty deser - galaretka kawowa - przepis z kuchni staropolskiej. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz  "Kuchnia polska  1001 przepisów".



Galaretka kawowa

2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • 8 kostek czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kieliszek rumu lub mleko z dodatkiem aromatu rumowego

Na spodzie naszych pucharków rozkładamy lekko rozdrobnione kostki czekolady. Można potłuc je tłuczkiem lub pokroić nożem. Dla dorosłych rodzynki zalewamy rumem, a dla dzieci namaczamy w mleku (ewentualnie z odrobiną aromatu rumowego). 
W 3 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę i odstawiamy aby napęczniała. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do wrzącego mleka dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści i nie pozostaną nawet najmniejsze grudki. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (gdybyśmy wlali gorącą to czekolada z dna pucharków by się roztopiła). Naszą galaretkę kawową rozkładamy do pucharków z czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby galaretka się ścięła. Przed podaniem galaretkę dekorujemy odsączonymi rodzynkami. 




4 komentarze: