środa, 16 listopada 2011

Zupa z kiszonych ogórków

Moja kolejna propozycja w ramach akcji "Gotujmy po polsku", której patronem jest serwis  zPierwszegoTloczenia.pl to zupa wg przepisu kuchni staropolskiej, czyli zupa z kiszonych ogórków  z książki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz. Zupa okazała się być bardzo prosta do zrobienia (pod warunkiem że ma się już wywar zrobiony przez mamę) i była to najsmaczniejsza ogórkowa jaką jadłam.


Zupa z kiszonych ogórków - przepis z kuchni staropolskiej


3 twarde kiszone ogórki
5 szklanek wywaru lub rosołu (najlepiej z kości i włoszczyzny)
1/2 szklanki wody z kiszenia ogórków

łyżka masła (powinien być smalec)
liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz czarny ziarnisty
ząbek czosnku
posiekany koperek
2 łyżki śmietany 18%
mały okrągły chlebek po 1 na osobę

Ogórki ścieramy na tarce na dużych otworach. Zasmażamy na maśle przez 2 minuty. Wywar przyprawiamy, dodajemy liść, ziele, pieprz, posiekany czosnek i zagotowujemy. Trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Do wywaru dodajemy ogórki i wodę z kiszenia oraz koperek. Gotujemy przez 2 minuty, sprawdzamy smak, czynie trzeba dolać wody z ogórków. Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną,  ewentualnie doprawiamy do smaku. Z chleba odkrawamy górę, wydrążamy środek i wlewamy zupę. Tak podajemy pyszną gorącą zupę.


4 komentarze:

  1. czyli wychodzi na to, ze nawet nie wiedząc gotuję w domu ogórkową po staropolsku:) ...a co do podania w chlebku to jadłam już w ten sposób żurek ...ale o ogórkowej nie pomyślałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz moc dziewczyno, w tak młodym wieku lubić gotowanie, ba zamiast mieć bloga o ciuchach, to gotujesz, chwali się chwali, wrzucam Cię do mnie do śledzonych:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila, no wiesz zawstydzasz mnie takim przepisem, takimi zdjęciami :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń