Bardzo lubię tiramisu, wiec poprosiłam żeby mama nauczyła mnie jak je zrobić. Okazało się że to bardzo prosty deser i każdy może go wykonać. Moja wersja tego włoskiego dania jest oczywiście bez alkoholu, za to z fajną kakaową dekoracją. Dodaje go do akcji Viva Italia w kategorii dolci e un caffé.
Moje tiramisu, czyli najlepszy deser
- 25 dkg serka mascarpone
- 1/2 szkla kakao
- 330ml śmietany kremówki
- paczka podłużnych biszkotów (ok 20sztuk)
- ciemne kakao
- 50 g cukru
- 100 g migdałów płatki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- garść płatków migdałowych do dekoracji
Zimną śmietankę ubić mikserem na sztywno. W misce wymieszać mascarpone z ekstraktem z cukrem na krem i wymieszać z bitą śmietana. Połowę biszkoptów ułożyć w naczyniu nasączyc kakao. Biszkopty posmarować połową kremu. Posypać uprażonymi migdałami. Ułożyć pozostałe biszkopty nasączyć kakao. Przykryć pozostałym kremem, wygładzić powierzchnię. Przez sitko oprószyć całość warstwą kakao a wykorzystując foremki można zrobić kakaowe wzorki, dodając płatki migdałowe. Deser owinąć folią. Wstawić do lodówki co najmniej na cztery godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz