Prosty sposób na szybkie, chrupiące i pyszne skrzydełka! : D Pomysł znalazłam w sieci, zmieniłam go jednak o dodanie wg siebie pewnych składników.
Składniki :
- 1 litr oleju roślinnego (do głębokiego smażenia)
- 12 skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu
- ostry sos chili (wg. uznania)
- sos barbecue (u mnie gotowy)
- 1/3 szkl. piwa
- sol, pieprz
Ze skrzydełek odciąć końcówki i przeciąć skrzydełka na pół w zgięciu. W dużej patelni lub frytownicy rozgrzać olej do temperatury 190°C.
Smażyć skrzydełka kurczaka w oleju około 10 minut. Wyjąć skrzydełka z patelni
lub frytownicy i odsączyć na papierowym ręczniku. Na dużej patelni
roztopić masło. Dodać ocet, sos chilli, sos barbecue, piwo, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać usmażone skrzydełka
kurczaka i mieszać podsmażając na małym ogniu, by się dobrze pokryły
sosem. Im dłużej skrzydełka będą w sosie, tym będą ostrzejsze. Podawać
ciepłe. Smacznego :)
meeega apetycznie wyglądają ;]
OdpowiedzUsuńapetycznie u Ciebie;)
OdpowiedzUsuńPs. Książka dotarła - Dziękuje;)
wiesz Kamila że takie przywozisz w sobotę do mnie ??? :):) mniam !
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń