Zupa cebulowo-pomidorowa mojej mamy
- 3 ząbki czosnku
- 5 cebul
- 1,5 l rosołu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżka oregano
- kilka gałązek tymianku
- 1-2 łyżeczki sambal oelek
- szczypta cukru
- 1/2 puszki kukurydzy
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
Cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelnie rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć do lekkiego zeszklenia. Czosnek dodać do cebuli., znowu chwile podsmażyć Dodać przecier, wymieszać, przesmażyć żeby się skarmelizował, podlać chochlą bulionu, wymieszać przelać wszystko do garnka z bulionem i na wolnym ogniu gotować ok. 10
minut tak by cebula nie straciła swej jędrności a smaki się przegryzły. W miedzy
czasie przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami, oregano, dodajemy tymianek, gdyby potrzeba dodajemy
trochę cukru. Dodałam także sambal oelek, żeby podkręcić smak na lekko ostry. Zupa jest słodka dzięki cebuli i pikantna dzięki czosnkowi i przyprawom. Ma swój wyrazisty smak. Na koniec jeśli mam wsypuje do zupy kukurydze. Mozna także posypać startym serem. Polecam bo jest szybka i prosta.
Zupa wygląda przepysznie! MNiam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna! O wiele lepsza i bardziej wyrazista smakowo od zwykłej cebulowo :)
OdpowiedzUsuń