niedziela, 7 października 2012

Pierś w zielonej marynacie z papirusa

Postanowiłam wypróbować kolejny produkt Winiar tak szeroko reklamowany - Papirus. Pomysł na smażenie bez tłuszczu bardzo fajny, ale jest jeden minus - papirus jest zbyt przyprawiony : / Byłoby idealnie, gdyby trochę zmniejszyć ilość słonych przypraw :)


Składniki :
- 2 piersi z kurczaka
- Winiary pomysł na ... Papirus soczysta pierś z kurczaka
- pietruszka
- czosnek
- sól, pieprz
- 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek


Posiekaj drobno pęczek natki pietruszki, wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj sól, pieprz i przeciśnięty duży ząbek czosnku. Obłóż tym dokładnie piersi i marynuj piersi całą noc. Wyciągnij papirus z woreczka, rozłóż, na jedną połówkę połóż pierś, a drugą połówką przykryj ją. Rozgrzej patelnie bez tłuszczu, smaż piersi ok. 3- 4 min z każdej strony. Wyjmij z papirusa, podawaj z ulubioną sałatką. Smacznego :)




4 komentarze:

  1. a po co jeszcze przyprawy jak piszesz ze zbyt przyprawiony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po 1 : nie wiedzialam, ze papirus jest tak przyprawiony skoro robilam go pierwszy raz.
      Po 2 : pietruszka i czosnek raczej nie naleza do slonych potraw, a soli dalam doslownie szczypte i nawet balam sie, ze robiac marynate kurczak bedzie mdly.

      Usuń
  2. Witam ! dzisiaj pierwszy raz zajrzałam na tą stronę,,, jest fantastyczna. A odnośnie przepisu ja tak robię piersi już od dawna, ale zamiast kupować gotowy papirus z przepisem zawijam je w folię aluminiwowa lub pergamin Duuuużo taniej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziek uje za pomysł, wykorzystam następnym razem.

      Usuń